Renovatie Westerhoutstraat

Woonhuis Westerhoutstraat te Haarlem;

Het project betreft een dertiger jaren woning met klassieke details. Architect Michel Tombal wilde er een comfortabele moderne woning van maken met behoud van de klassieke 30-er jaren details.

We hebben de complete woning gerenoveerd:

Keuken:
De keuken is bij de woonkamer betrokken. Door een stalen portaal aan te brengen in plaats van de scheidingswand tussen achterkamer en keuken is een open keuken ontstaan. Hierdoor was er ruimte voor een kookeiland en een vaste kastenwand voor de apparatuur. Het kookeiland is voorzien van ‘losse’ gaspitten op een vuurbestendig keukenblad. Waardoor er eigenlijk geen kookplaat lijkt te zijn.

Woonkamer:
In de woonkamer grote woonkamer is een kamer-en-suite geplaatst, om een scheiding aan te brengen tussen woon- en eetkamer. We hebben bij de buren, waar de originele kamer-en-suite kasten nog waren behouden, de kasten opgenomen en hiervan een ‘kopie’ gemaakt. De kamer-en-suite schuifdeuren en kasten zijn geheel gefabriceerd conform origineel.
In zowel de voor als achterkamer hebben we dezelfde typen gashaard geplaatst. Zo kan de bewoner in de eetkamer, maar ook in de zitkamer genieten van het prachtige vlammenspel. De wanden en plafonds zijn voorzien van een strakke pleisterlaag. Ons Schildersbedrijf heeft alle wanden en plafonds van twee lagen latex voorzien met een airless spuitmachine voor een superstrak resultaat. Ook zijn de binnendeuren en kozijnen in hoogglans gespoten.
In de eetkamer is een grote pui geplaatst zodat de tuin meer betrokken wordt bij de eetkamer en keuken.

Toilet:
Het toilet is ook gerenoveerd. Met sanitair van Not Only White en Vola kraan is ook het kleinste kamertje weer up-to-date. Er is een hangend toilet geplaatst met weggewerkt Geberit inbouwframe.

Trappenhuis:
De bestaande trap was bekleed met vloerbedekking. De vloerbedekking is verwijderd waarna onze schilder een helse klus heeft gehad aan de restauratie van de trap. Deze is afgewerkt in hoogglans wit met antraciet kleurige leuningen. In de wand zijn inbouwspots opgenomen welke een bijzondere lichtval geven op de treden. De wanden en plafonds zijn voorzien van glas stucwerk en wederom met de spuitmachine voorzien van een latex laag.

Badkamers:
De badkamers op de eerste en op de tweede verdieping zijn volledig vernieuwd. Er is gekozen voor sanitair van Not Only White met Vola kranen. Er is op de eerste verdieping een vrijstaand bad geïnstalleerd met een hoge kraan die op de vloer naast het bad is geplaatst. De donkergrijze gietvloer steekt mooi af in vergelijking met het mat wit gekleurde sanitair. Er is gekozen voor bijzonder tegelwerk in beide badkamers. Als u op de foto kijkt dan zult u niet geloven dat dit wandtegels zijn. De tegels hebben namelijk een afmeting van 60 x 300cm. De douchevloer is onder afschot aangebracht zodat het water door de vloerdrain wordt afgevoerd. De douchehoek is afgeschermd met een grote glazen douchewand voorzien van vuilafstotende coating.

Slaapkamers:
De indeling van de kamers op de eerste verdieping is enigszins gewijzigd. In de ouder slaapkamer heeft de interieurbouwer een kastenwand geplaatst van vloer tot plafond. Deze kasten bieden enorm veel ruimte. Er is een tijdje getwijfeld maar (gelukkig) is de grote originele Jugendstil glas-in-lood pui niet uit de ouderslaapkamer verwijderd. De originele schouw is hersteld en ook op deze verdieping zijn alle wanden, plafonds en deuren geschilderd.

Zolderverdieping:
De zolderverdieping is een volwaardige verdieping met 2 kamers, een wasmachineruimte en een badkamer. Op de slaapkamer aan de voorzijde hebben we de slaper constructie vervangen omdat deze door een oude lekkage was aangetast. Dit bood gelijk de mogelijkheid om de kap te isoleren. De aftimmering is uitgevoerd tussen de balken omdat de opdrachtgevers de constructie graag in het zicht wilde krijgen om zo het authentieke gevoel op de zolder weer terug te krijgen.

Kozijnen.
In dit statige herenhuis waren door de vorige bewoners enkele kozijnen vervangen door kunststof kozijnen, een doorn in het oog van onze opdrachtgevers en de architect. We hebben de kunststof kozijnen vervangen voor houten kozijnen met profilering als bestaand. Schildersbedrijf Vrolick heeft de kozijnen in twee kleuren hoogglans verf afgewerkt waardoor het statige uiterlijk van de gevel weer volledig tot zijn recht komt.

In samenwerking met: Rocha Tombal architecten 
Fotografie: Vrolick

uitvoering 2012